Manuel terapi veya manuel tedavi tıbbın en eski ve klasik uygulamalarından biridir. Alternatif tıp yaklaşımı veya masaj değildir. Diğer yandan son günlerde kütletme videoları ile popüler hale gelse de manuel terapi bir kütletilme seansı da değildir.
Manuel Terapi Nedir?
Manuel terapi elle tedavi anlamına gelmektedir. Sıklıkla eklem, kas, kemik ve bağ dokusu ile ilgili problemleri tedavi etmek için kullanılan yöntemidir.
Biraz daha açacak olursak; herhangi bir sebeple ortaya çıkan fonksiyon kaybı ya da ağrının; özel yöntem ve teknikler ile tedavi edilmesine manuel terapi denir. Bu tekniklerin başlıcaları manipülasyon ve mobilizasyondur.
Omurga ile ilgili sorunlarda ve özellikle bel ve boyun fıtıklarında % 90’nın üzerinde başarılı sonuç verir.
Manuel terapi sadece omurga problemlerinde değil, bir çok ortopedik rahatsızlıkta tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Bunları başlıcaları; omuz problemleri, dirsekte (tenisçi ve golçü dirseği gibi) ve el bileğinde oluşan problemler (karpal tünel sendromu gibi), ayak bileği sorunları, diz problemleri, kalçanın fonksiyonel bozuklukları ve fibromiyalji gibi bir çok rahatsızlıkta manuel terapi etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
Doğru ellerde kesinlikle risk oluşturmaz. Bu alanda özel eğitim almış ve tecrübeli fizyoterapistlerle son derece güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir. Çünkü fizyoterapist ve hekim gibi profesyoneller uyguladıkları ani manipülasyon manevralarını ve mobilizasyon işlemlerini hareketin güvenlik sınırları içerisinde gerçekleştirirler. Ağrı ve acı hissedilmez. Aksine hızlı bir şekilde fark edilen rahatlama oluşur.
Sırt ve boyun ağrılarının tedavisinde bütün dünyada fizyoterapistler ve hekimler tarafından yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Rahatsızlığın şiddetine ve oluştuğu sürece göre seans sayısı değişmektedir. Hafif olgularda, bir ile üç seans arasında değişirken orta şiddetli olgularda üç ile beş seans, şiddetli olgularda ise beş ile sekiz seans olabilmektedir.
Yalnız rahatsızlık durumlarında yapılmaz. Sağlıklı kişiler de herhangi bir yakınmaları olmaksızın özellikle omurga bölgesine manipülasyon tekniklerini düzenli olarak uygulatabilir. Böylelikle daha uzun süre vücut fonksiyonlarını ve hareket yeteneklerini koruyabilirler.
Manuel Terapi, Fizyoterapi
Değerlendirme Seansı Ücretsizdir!Buca, İzmir
Manuel Terapi Nasıl Yapılır?
Manuel terapiye başlanmadan önce fizyoterapist olası riskleri önlemek adına terapi uygulanacak alanın tüm kas, kemik ve sinir hasarlarını tespit etmek için ayrıntılı bir değerlendirme gerçekleştirir. Bu tedavide temel amaç herhangi bir ilaç kullanılmadan tamamen el ile uygulanan bası ve germe tekniklerinin kullanılmasıdır. Bu sayede bazı tedavilerde engel teşkil eden kalp, şeker, tansiyon gibi hastalıklar, manuel terapi de herhangi bir sorun teşkil etmez.
Kişiye özgü olmalıdır. Egzersizle birlikte kombine edildiğinde daha başarılı sonuçlar elde edilir. Biz genellikle pilates egzersizlerini manuel terapi uygulamalarına ek olarak öneriyoruz.
Manuel Terapi Teknikleri
Yumuşak Doku Mobilizasyonu
Bu teknik, eklemler ve etrafındaki kasları aktif hale getirmek için uygulanır. Temel amaç eklem hareketlerini düzeltmek ve sonrasında kasların gerginliğini azaltmaktır. Yumuşak doku mobilizasyonu sıklıkla, farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan miyofasyal adezyonları tedavi etmek için kullanılır. Böylece doku sıvıları harekete geçirilir ve kas gerginliği azaltılır. Bu prosedürde omurgayı çevreleyen kasların tamamı ele alınır. Bu kaslara uygulanan ritmik germe ve kuvvetli basınç kasları aktifleştirmekte etkili olmaktadır.
Eklem Mobilizasyonu
Eklem mobilizasyonu ile tutulmuş eklemlerin gevşetilmesi ve hareket hızının artırılması hedeflenir. Çünkü hastalar genellikle sırtlarındaki kasların tutulmasından şikayet ederler. Sıklıkla masaj ve buz uygulaması, ağrının azaltılmasında kullanılsa da; sırt ağrısı tekrarladığı için eklem mobilizasyonu tercih edilmelidir.
Ger ve Say
Ger ve say tekniği, postüral ve yapısal problemlere sebep olan nöromüsküler refleksleri düzelmeye odaklanır. Ağrıyı tetikleyen noktaları hedef alan bu teknikte doktor, hassasiyetin azaldığı en rahat pozisyonu yakalar. Kişi, yaklaşık 90 saniye boyunca bu pozisyonda tutulur. Bu sürede hafif gerilme ve asemptomatik gerginlik meydana gelir. Hasta yavaş yavaş pozisyondan çıkarılır ve vücut kaslarının normal gerginlik seviyesine dönmesi sağlanır. Oluşan kas gerginlikleri, iyileşme aşamalarını da belirler. Ger ve say yöntemi diğer tedavilerin yanıt vermediği, çok hassas sırt rahatsızlıkları ile akut problemlerde tercih edilir.
Manuel Terapi Avantajları Nelerdir?
- Başarı oranı oranı oldukça yüksektir
- Tek seansta bile ağrının büyük kısmı giderilebilir.
- İyileştirme hızı diğer tedavi şekillerine göre daha fazla olduğu için tedavi süresi daha kısadır.
- Hiç bir yan etkisi yoktur.
- Herhangi bir ilaç kullanımı gerektirmez tamamen doğaldır.
- Diğer tedavi şekillerine göre daha hesaplıdır.
- Hastalığın sebebi de tedavi edildiği için daha kalıcı bir tedavi yöntemidir
Manuel Terapi, Fizyoterapi
Değerlendirme Seansı Ücretsizdir!Buca, İzmir
Adres: Efeler Mah. 306. Sokak No:4B Şirinyer, Buca/İzmir
Sağlıklı günler dileriz.
Profiz Sağlıklı Yaşam Merkezi
Name: Manuel Terapi Hizmeti
Price range: Seans Sayısına Göre 2250 TL - 14400 TL Arası
Payment accepted: Kredi Kartı ve Nakit
Address: Efeler Mh. 306. Sk. No: 4/B Buca, İzmir
Telephone: 0232 332 0117