3 Boyutlu Skolyoz Tedavisi İzmir; Skolyoterapi
Değerlendirme Seansı Ücretsizdir!
Whatsapp: 0551 635 9077
Değerlendirme seansında fizyoterapist öncelikle bilgilerinizi alır ve şikayetlerinizi dinler. Röntgen var ise; röntgen üzerinden skolyozun derecesi ölçülür. Ardından skolyoz rahatsızlığı olan birey veya velisi detaylı olarak bilgilendirilir. Bu bilgilendirmenin içinde hem var olan durum hakkında, hem de program hakkında detaylı bilgiler vardır. Ek olarak; varsa danışanın veya velinin soruları cevaplanır. Bu seans ortalama 20-25 dakika sürmektedir. Profiz Sağlıklı Yaşam Merkezinde skolyoz için Değerlendirme seansı ücretsizdir. Değerlendirme seansı ücretsizdir. Skolyoterapi 12’şer seanslık bloklar şeklinde uygulanır. 12 Seans ücreti: 10.800 TL’dir. Kaç seans almanız gerektiğine fizyoterapist değerlendirme sonrasında belirtmektedir. Kredi kartı ile ödeme seçeneği mevcuttur. Bonus, Yapıkredi World, Axess ve Paraf kredi kartlarına vade farkı ile 3 veya 6 taksit yapılabilmektedir.
Adresimiz: Efeler Mah. 306. Sokak No:4/A Şirinyer, Buca/İzmir. Sosyal sigortanız seans ücretlerini maalesef karşılamaz. Hizmetimiz tamamen özeldir. Diğer yandan bazı özel sigorta şirketleri faturanızı iletmeniz halinde seans ücretini size iade etmektedir. Eğer özel bir sigortanız var ise sigorta firmanız ile görüşüp detayları öğrenebilirsiniz.
Bir seansın ortalama süresi 45-50 dakikadır. Kaç seans almanız gerektiği ise ancak değerlendirme sonrası belirlenebilir. Uzun soluklu bir program gerektirebilir. Haftada 2 gün veya 3 gün olacak şekilde 12’şer seanslık bloklar şeklinde uygulanır.
Skolyoz Tedavisi: Skolyoterapi Nedir?
Öncelikle kişinin omurgasındaki 3 boyutlu şekil bozukluğu göz önünde bulundurularak çeşitli pozisyonlamalarla omurga nötral pozisyonlama çalışılır. Daha sonra nötral duruş korunarak çeşitli nefes teknikleri ile skolyoza özgü egzersizler yapılır. Böylece kişiye omurgayı düzeltme alışkanlığı kazandırılır.
Omurgayı destekleyen en önemli kaslar core (merkez) kaslarıdır. Bu nedenle skolyoz tedavi programında core stabilizasyon egzersizleri çok büyük önem taşır ve öncelikli olarak çalışılır. Omurgadaki eklem aralıklarının açılması ve düzeltmenin kolaylaşması için aksiyal uzama tekniği ile 3 boyutlu egzersiz programı desteklenir.
Skolyoterapi programının içerisinde skolyoza yönelik klinik pilates egzersizleri, skolyoz sebebiyle ağrı yaşayan kişiler için yumuşak doku teknikleri ve kişinin vücut farkındalığını arttırmak için kinezyolojik bantlama teknikleri de kullanılır.
Skolyoterapi programı kanıta dayalı olmakla birlikte iyileştirmeyi hedef alarak 5 temel ilkeye dayanır.
- Omurga düzeltme
- Nefes teknikleri
- Kontrol, konsantrasyon ve stabilizasyon teknikleri
- Aksiyal uzama (Omurga uzatma)
- Kasları güçlendirme
Kişinin durumuna göre değişmekle birlikte 24, 36 veya 48 seanslık sürecin ardından 3 veya 6 ay gibi belirli aralıklarla takip seanslarına devam edilir.
Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir
Çağımızın hareketsiz yaşam tarzıyla birlikte daha sık görülmeye başlayan rahatsızlıklardan birisidir skolyoz yani omurga eğriliği.
Peki skolyoz ne demek tam olarak?
Skolyoz, omurganın çeşitli sebeplerle normal duruşunun bozularak yana, öne ve rotasyonel olarak bir yöne doğru eğrilmesidir. Bu şekil bozukluğunu anlayabilmek için önce omurgamızın hareketlerini bilmek gerekir.
Omurgamız 3 düzlemde hareket edebilen bir yapıdır.
- Birinci düzlem; öne ve arkaya
- İkinci Düzlem; sağa ve sola olmak üzere; yanlara
- Üçüncü Düzlem ise; Rotasyonel dönme düzlemidir.
Bu yüzden skolyoz eğriliği olan bireylerde tedavi programı 3 boyutlu yaklaşım içermelidir.
Temel olarak 2 tip skolyoz vardır. C skolyoz ve S skolyoz.
C Skolyoz ve S Skolyoz
Skolyozda sadece tek bir bölgede eğrilik olabileceği gibi, iki farklı bölgede birbirini etkileyen eğrilikler de meydana gelebilir. Tek bir eğriliğin olduğu skolyoz tipi C skolyoz, birbirini etkileyen iki eğriliğin olduğu skolyoz ise S skolyoz olarak adlandırılır.
Skolyoz alanında uzmanlaşmış fizyoterapistlerimizle size özel programımızı belirliyoruz.
C Skolyoz
C skolyoz omurganın tek bir bölgesinde meydana gelen şekil bozukluğudur. En çok torakal (sırt) bölgesinde görülür ancak lumbal bölgede de karşılaşmak mümkündür.
S Skolyoz
S skolyozda durum biraz daha farklıdır. S skolyozda, omurgada birbirini etkileyen iki eğrilik söz konusudur. Bir bölgede büyük eğrilik oluştuktan sonra, bunu kompanse edebilmek için ikincil bir eğrilik daha meydana gelir ve böylece omurga S şeklinde bir görünüm alır.
Ön-arka çekilen röntgende S şeklinde görünüm net bir şekilde görüntülenir. Genellikle torakal ve lumbal bölgede birlikte görülen eğrilik oluşur.
Her iki tarafa bakan eğrilikler bazen birbirini dengeler ve bu nedenle omuz ve kalça seviyeleri arasında fark anlaşılmayabilir. Ancak röntgen görüntülemesinde eğrilikler çok net bir şekilde görülür.
Hiç fizyoterapi almayan hastaların sadece %2‘si başarılı sonuçlar elde edebiliyor ve fizyoterapi sürecinin gecikmesi, geri dönüşü olmayan sonuçlara sebep olabilir.
Skolyoz Belirtileri Nedir?
Omurganın 3 boyutlu olarak şekil değişikliğine uğradığı skolyozda genellikle omuzlar ve kalça etkilenir. Bu nedenle skolyoz belirtilerinden en önemli olanı omuz seviyelerinde ya da kalçanın sağ-sol seviyelerinde fark olmasıdır.
- Omuz seviyesi farkı
- Kürek kemikleri seviye farkı
- Pelvis (leğen kemiği) sağ-sol seviye farkı
- Sırtta tek taraflı olan şişlik (gibozite)
- Sırt ve Bel Ağrısı
Omuz Seviyesi Farkı
Kişiye arkadan bakıldığında bir omuz daha aşağıda diğeri daha yukarıda görülebilir. Omuz seviyelerinin eşit olmaması tek başına bir belirti olmasa da önemsenmelidir.
Pelvis (Leğen Kemiği) Sağ-Sol Seviye Farkı
Kalça etkileniminde bir taraf pelvis (leğenkemiği) diğer tarafa göre daha aşağıda ya da yukarıda durabilir. Bu durum ise bacak boylarında eşitsizliğe neden olur. Kişi yürürken bir taraf bacağını daha çok hisseder, ya da bir tarafa daha çok yük bindiğini diğer tarafın daha boşta kaldığını hissedebilir.
Bacak boylarındaki eşitsizlik de yine tek başına bir belirti değildir. Ancak kişide kalçadan kaynaklı değil de yapısal bir kısalık farkı varsa, yani doğuştan bir bacak kısa ise tedbir alınmadığı takdirde bu durum ilerde skolyoza sebep olabilir.
Gibozite (Sırtta Tek Taraflı Olan Şişlik)
Skolyozun bir başka belirtisi ise, omurgadaki rotasyonel (dönme) şekil değişikliği sebebiyle sırtta tek taraflı oluşan, ‘gibozite’ adını verdiğimiz şişkin çıkıntıdır. Gibozite kişiye sırtından bakarken öne doğru eğildiğinde gözlemlenebilir. Tek taraflı olarak oluşan bu çıkıntı genellikle skolyoz belirtisidir, göz ardı edilmemesi gerekir.
Skolyoz genellikle ergenlik çağında ortaya çıkar ve kemik gelişimi devam ettiği sürece derecesi ilerlemeye meyillidir. Bu nedenle ebeveynler çocuklarının fiziki gelişimini ve bedensel değişikliklerini dikkatli bir şekilde gözlemlemeli, normalden farklı görünen durumları göz ardı etmemelidir.
Sırt ve Bel Ağrısı
Skolyoz sahip bireylerde etkilenim bölgesine göre sırt ya da bel bölgesinde ağrılar meydana gelebilir. Ancak ağrıya göre skolyoz teşhisi koymak mümkün değildir.
Skolyoz Tanısı Nasıl Konur?
Skolyoz röntgen filmiyle en iyi şekilde görüntülenebilir. Genellikle dışardan fark edilmeyen durumlarda kişinin tesadüfen farklı bir rahatsızlık için çekildiği röntgen filminde eğrilik anlaşılabilir. Ancak skolyozun tam değerlendirilebilmesi ve skolyoz tanısı koymak için kalçayı ve omuzları da içeren skolyoza yönelik röntgen çekilmesi gerekir.
Skolyoz Ağrısı
Skolyozla birlikte omurganın bir tarafındaki kasların iş yükü artarken, diğer taraftaki kaslar zayıflamaya başlar. Omurganın bir tarafına daha çok yük binerken diğer taraf daha az ağırlık taşır, bu dengesizlikler ve artan iş yükü ise kaslarda ağrılara sebep olabilir.
Skolyozu olan herkesin ağrısı olur diye bir şart yoktur ancak genel olarak, omurganın biyomekanik yapısı bozulduğu ve kaslara binen iş yükü eşit dağılmadığı için spazmlar ve kas ağrıları meydana gelir.
Skolyoz ağrısı hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz:
👇👇👇
Skolyoz Ağrısı: Nedenleri, Belirtileri ve 5 Tedavi Yöntemi
👆👆👆
Skolyoza yönelik 3 boyutlu egzersiz tedavisi ile birlikte omurgaya olması gereken fonksiyonellik ve iki taraflı eşit yük dağılımı tekrar kazandırılmaya çalışıldığı için kas ağrılarında da azalma olacaktır. Yapılan egzersizlerle birlikte iş yükü artan kaslar rahatlarken, zayıflayan kaslar kuvvetlenecek, vücudun yanlış pozisyonu giderilecek ve böylece ağrısız bir kas iskelet sistemi kişiye yeniden kazandırılacaktır.
Skolyoz Hastalarının Yapmaması Gerekenler
Bir çok defa değindiğimiz üzere; skolyoz, omurganın yanlara doğru eğrilik göstermesiyle karakterize bir durumdur. Bu durumla başa çıkmak adına bireylerin bilinçli davranmaları büyük bir öneme sahiptir. Ancak skolyoz hastalarının sadece doktor önerilerine uyarak hareket etmeleri yeterli değildir. Aynı zamanda hangi hareketlerden kaçınmaları gerektiği konusunda da bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.
Yapılan araştırmalar, bazı aktivitelerin ve alışkanlıkların skolyozun ilerlemesini hızlandırabileceğini veya semptomlarını artırabileceğini göstermektedir. Örneğin, aşırı ağırlık kaldırmak, uzun süre aynı pozisyonda kalmak veya yüksek impaktlı sporları yapmak, skolyoz hastaları için önerilmez. Bu ve benzeri eylemlerden kaçınılarak, skolyozun etkileri minimize edilebilir. Daha detaylı bilgi için Skolyoz Hastalarının Yapmaması Gerekenler: 7 Kritik Konu başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Profiz Sağlıklı Yaşam Merkezi
Hemen bizimle iletişime geçerek skolyoz hakkında daha detaylı bilgi alabilir ve ücretsiz değerlendirme seansı için randevu oluşturabilirsiniz.Pazartesi-Cuma; 09:30-20:30
0232 332 0117
Buca, İzmir
Fizyoterapist Ekibimiz
Fizyoterapist Özge Gül
Sahip Olduğu Sertifikalar
Fizyoterapist Fatma Türkoğlu
Sahip Olduğu Sertifikalar
Fizyoterapist Aybüke Sena Demir
Sahip Olduğu Sertifikalar
Fizyoterapist Yunus Aycan
Sahip Olduğu Sertifikalar
Merkezimiz Hakkında
Profiz Sağlıklı Yaşam Merkezi 250 m2 alanda fizyoterapi, manuel terapi, reformer pilates, klinik pilates hizmetleri vermektedir.
Profiz Sağlıklı Yaşam Merkezi
Hemen bizimle iletişime geçerek daha detaylı bilgi alabilir ve ücretsiz değerlendirme seansı için randevu oluşturabilirsiniz.Pazartesi-Cuma; 09:30-20:30
0232 332 0117
Buca, İzmir
Adres – Lokasyon
Efeler Mah. 306. Sokak No:4/B Buca/İzmir (Seyfi Demirsoy Hastanesi Yeni Binaların Olduğu Taraf)